Friday, November 19, 2010

Resepi Masakan

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah 

lagi Maha Penyayang”

 Asalamualaikum...

 AYAM MASAK MERAH

ni kire "ayam masak merah" paling simple la...ni memang resepi dari ak sendiri..he3...boleh try la

bahan A

  • ayam (ikt la bape banyak korang nak...he3)
  • cili kering (ciap dikisar)
  • sos cili
  • sos tiram

bahan B
  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia


Cara nak masak
  1. Kisarkan bahan2 B.
  2. Goreng ayam tanpe kunyit dalam minyak yang panas....sampai ayam 2 separuh masak.
  3. Angkat ayam yang dah separuh masak tadi, lepas 2 tumis bahan B samapi naik bau n mcm jadi warne2 kekuningan.
  4. Masukkan cili kisar...biarkan cili ni sampai pecah minyak.
  5. Masukkan sos cili ngan sos tiram.
  6. Masukkan garam ngan gula secukup rase...he3.
  7. Kacau la sampai cili kisar tol2 masak n pecah minyak.
  8. Last skali masukkan ayam.
  9. Hidangkan.
selamat mencuba....




AYAM MASAK KARI

ni pulak "ayam masak kari" paling simple, yang paling simple sebab ak xgne kn santan...tapi jadi gak ayam masak kari....hu3

bahan
  • ayam (ikt la byk mane pun)
  • bawang besar
  • bawang putih (tumbuk sikit dengan lesung...SIKIT JE TAU)
  • cili kering (siap dikisar)
  • halia
  • serbuk kari(bancuh dengan air, BAGI XBERKETUL2)
  • Kentang (potong tau)
  • air

cara nak masak
  1. Panaskan PERIUK, dan masukkan minyak.
  2. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia.
  3. Agak-agak da naik bau, masukkan plak cili kering yang da dikisar. Biarkan cili kering masak sampai pecah minyak dan masukkan serbuk kari.
  4. Masukkan ayam dan air, biarkan ayam masak.
  5. Masukkan kentang dan biar kentang dan ayam masak.
  6. Hidangkan..

kan da siap simple je kan...slamat mencube